Fiscale attentiepunten ondernemer: auto

Tips van de Guru’s

Fiscale attentiepunten ondernemer: auto

Gepubliceerd op: 27 november 2017

In deze serie zal er stilgestaan worden bij enkele zaken die vanuit fiscaal perspectief van belang zijn voor ZZP-ers. In deze aflevering staan we stil bij de auto.

Auto

De gevolgen als ondernemer voor de inkomstenbelasting van het bezitten van een auto, zijn afhankelijk van het karakter van de auto. Als ondernemer moet vermogen toegerekend worden aan de zaak of aan privé. De keuze die u daarbij maakt, moet worden aangegeven op de belastingaangifte.

Behoort uw auto tot het privévermogen, dan heeft u recht tot gedeeltelijke aftrek van de kosten per gereden zakelijke kilometer. Voor elke zakelijke kilometer die u rijdt, mag er €0.19 in aftrek gebracht worden. Dit mag ook als de auto door u gehuurd wordt.

Indien uw auto tot het ondernemingsvermogen behoort, dan mogen alle kosten die daarbij komen kijken in aftrek worden gebracht.

Bijtelling

Of een auto voor de onderneming of voor privé gebruikt wordt, is natuurlijk niet altijd even duidelijk. Voor de gevallen dat een auto behoren tot het ondernemingsvermogen ook privé wordt gebruikt, is er de bijtellingsregeling.

In het geval dat u met uw auto van de zaak jaarlijks meer dan 500 kilometer privé hebt gereden is de bijtelling van toepassing. Omdat er zo’n strakke grens gehanteerd wordt, is het van belang om te allen tijde goed bij te houden hoeveel kilometers er privé worden gereden. Met het bijhouden van een rittenregistratie zult u minder snel voor verrassingen komen te staan.

Om te bepalen hoeveel de bijtelling bedraagt, dient er gekeken te worden naar het verbruik van de auto. Als auto’s meer CO2 uitstoten, zal de bijtelling ook meer zijn. Middels dit systeem worden ondernemers gestimuleerd om milieuvriendelijker te rijden.

Is uw auto volledig elektrisch en stoot u dus helemaal geen CO2 uit, dan bedraagt de bijtelling 4% van de cataloguswaarde van de auto. Elke andere auto moet een bijtelling van 22% in aanmerking nemen.

Oudere auto’s

Is de auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort en die u privé gebruikt ouder dan 15 jaar, dan gelden er andere regels voor wat betreft de bijtelling. De reden hiervoor is dat oudere auto’s vaak per definitie meer CO2 uitstoten.

Als zulke auto’s elektrisch zijn, dan bedraagt de bijtelling 17% van de dagwaarde (ook wel waarde in het economisch verkeer). Bij elke andere auto komt een bijtelling van 35% kijken.

Meer informatie

Wilt u als ondernemer meer informatie over de bijtelling, wilt u weten of de auto het beste kan worden toegerekend aan privé of de zaak of heeft u andere vragen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Onderwerp: Nieuws


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *